Fasolakia Giaxni – grekiska bönor

Denna klassiska grekiska rätt är god som den är med lite fetaost smulad över eller som tillbehör till kyckling eller fisk.

Ylva Porsklev
Fasolakia Giaxni – grekiska bönor
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 350 g haricots verts - färska
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 2 tomater - gärna plommontomater
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 0,5 tsk kanel - mald
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • citronklyftor

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Skala och hacka vitlöken.

  2. Fräs lök, vitlök och chiliflakes i olja i en gryta ca 5 min under omrörning.

  3. Tärna tomaterna och lägg dem i grytan. Fortsätt fräsa ca 5 min. Tillsätt haricots verts, vin, kanel salt och peppar. Låt puttra under lock ca 1 timme, rör om då och då.

  4. Servera bönorna med citronklyftor.

Vad tyckte du om receptet?