Fasolakia - vegetarisk böngryta med fetaost

Recept på vegetarisk grekisk gryta med bönor och fetaost. Underbart god böngryta som passar till vardag och fest.
Allt om Mat
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 500 g potatis
  • 1 gul lök - 0,5+0,5
  • 4 vitlöksklyftor - (2+2)
  • 500 g haricots verts - frysta
  • 4 msk olivolja - (2+2)
  • 1 burk tomater - finkrossade (400 g, gärna Mutti)
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka persilja - grovhackad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad

Tillbehör

  • bröd - (30g/pers)
  • 200 g fetaost

Gör så här

  1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den i lättsaltat vatten 5 min. Häll av vattnet, låt potatisen ånga av i durkslag.

  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär bönorna i mindre bitar.

  3. Stek bönor, 1/2 lök och 2 vitlöksklyftor i 2 msk olja under omrörning 2-3 min i en kastrull. Ta upp bönorna i en bunke.

  4. Stek potatisen med resten av löken och vitlöken i 2 msk olja 2-3 min under omrörning.

  5. Tillsätt tomater, vatten, persilja, buljongtärningar, salt och lagerblad.

  6. Blanda ner bönorna och sjud 5-6 min. Tärna fetaosten. Servera fetaost och bröd till böngrytan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!