Färskpotatistårta med pepparrot
Tid i kyl:
Aktiv tid c:a 30 minuter
Recept på färskpotatistårta. Krämig och med ett härligt pepparrotssting passar tårtan perfekt till sill, knäckebröd och lax. Du kan med fördel göra klart den dagen innan och förvara i kylen.
Ingredienser
-
75 g
smör
-
150 g
kavring
- (ca 5 skivor)
Fyllning
-
700 g
färskpotatis
-
4
gelatinblad
-
250 g
kvarg
- naturell (10 %)
-
1,5 dl
gräddfil
-
200 g
naturell färskost
-
2 - 3 msk
pepparrot
- riven, beroende på smak och styrka
-
1 tsk
salt
-
1 krm
nymald svartpeppar
Lökmix
-
1
rödlök
-
2
salladslökar
- små
-
1 knippa
gräslök
-
3
ätliga blommor
- små, t ex tagetes eller gräslöksblomma
Gör så här
-
Skölj och skrubba färskpotatisen. Koka den mjuk i saltat vatten. Låt kallna. Skiva potatisen.
-
Smält smöret till bottnen. Mixa kavringen till ett jämnt smul med mixerstav. Rör i smöret. Tryck ut smulet jämnt i botten på en avlång brödform, ca 1 1/2 liter, täckt med plastfolie. Ställ i kyl.
-
Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa samman kvarg, gräddfil, färskost, pepparrot, salt och peppar.
-
Smält 1 dl av smeten i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i smeten. Vispa ner gelatinvätskan i den större mängden smet.
-
Häll ca 1/4 av gräddfilskrämen på kavringsbottnen. Fördela 1/3 av potatisskivorna över. Häll över kräm och varva med potatisskivor. Avsluta med ett lager kräm. Slå formen i bordet flera gånger så att eventuella luftbubblor försvinner. Täck med plastfolie och ställ i kyl ca 6 timmar före servering.
-
Lökmix: Skala och finhacka löken. Strimla salladslök och gräslök. Blanda lök och blomblad.
-
Stjälp upp tårtan på ett fat och dra bort plastfolien. Strö över lökhacket.