Färskpotatissallad med chimichurri och varmrökt lax

Varmrökt lax med chimichurri. Skörda örterna i din trädgård och gör en chimichurri, en suverän dressing som även är perfekt till en bit grillat kött eller fisk. Här blir den till en dressing i en potatissallad.

Petra Lindstrand
Färskpotatissallad med chimichurri och varmrökt lax
Färskpotatissallad med varmrökt lax Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 900 g färskpotatis

Chimichurri

  • 1 silverlök - eller 100 g färsklök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 lime
  • 1 knippa blandade örter - t ex bladpersilja, gräslök, dill
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt

Tillbehör

  • 2 gemsallad - eller 1 bladsalladshuvud
  • 400 g varmrökt lax

Garnering

  • 1 kruka oxalis - röd, eller annan ört

Gör så här

  1. Chimichurri: Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet av och pressa ut 2 msk saft. Repa och finhacka örterna, mät till ca 1 1/2 dl. Blanda samman alla ingredienser till chimichurrin.

  2. Skrubba och skölj potatisen noga. Koka den mjuk i saltat -vatten. Häll bort vattnet och låt potatisen ånga av och svalna. Skär potatisen i grova bitar och vänd ihop med chimichurrin.

  3. Lägg upp potatisen på en bädd av salladsblad. Toppa med bitar av varmrökt lax. Garnera med oxalis eller örter och servera.

Vad tyckte du om receptet?