Färskpotatiskanapé med böcklingmousse och gräslök

Färskpotatiskanapé med böcklingmousse och gräslök passar på buffébordet eller som en lite förrätt. Rökt böckling hittar du hos den lokala fiskhandlaren, eller i en välsorterad fiskdisk.

Carina Wall
Färskpotatiskanapé med böcklingmousse och gräslök
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 tsk smör
  • 4 böcklingar
  • 1 dl vispgrädde - + 2 msk
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk kaviar - gärna Ejderns
  • 1 gelatinblad
  • 1 kruka gräslök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 500 g färskpotatis - kokt

Garnering

  • gräslök - hackad
  • rödlök

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör i en stekpanna. Låt svalna.

  2. Rensa böcklingen noggrant från skinn och ben. Vispa 1 dl grädde lätt och tillsätt crème fraiche och kaviar. Finfördela böcklingköttet ner i gräddblandningen.

  3. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.

  4. Finhacka gräslöken. Blanda ner den och löken i böcklingröran.

  5. Ta upp gelatinbladet och smält i 2 msk grädde i en kastrull. Låt svalna något och rör ner i böcklingröran. Krydda med salt och peppar. Låt moussen stelna ca 1 timme i kyl innan den serveras.

  6. Halvera färskpotatisen och skär av en tunn skiva i botten så att de står stabilt på fatet. Fördela böcklingmoussen på potatishalvorna och garnera med hackad gräslök och rödlök.

Vad tyckte du om receptet?