Färskpotatis med brynt vispat smör

Färskpotatis med brynt vispat smör är kanske världens enklaste maträtt. Och kanske också världens godaste.

Emmy Lundström
Alexandra Vikström
Färskpotatis med brynt vispat smör
Foto: Emmy Lundström

Ingredienser

  • 800 g färskpotatis
  • 1 knippa dill
  • 75 g smör - rumsvarmt, + 50 g
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Skrubba potatisen och lägg i en kastrull med vatten och salt. Tillsätt dillstjälkarna, spara vipporna till garnering. Låt koka under lock ca 15 min.

  2. Smält 75 g smör i en kastrull tills det har gyllenbrun färg och doftar nötigt. Låt kallna. Blanda det brynta smöret med 50 g smör. Vispa med elvisp så att det blir fluffigt. Tillsätt flingsalt. Förvara smöret i rumstemperatur fram till servering.

  3. Låt potatisen rinna av och toppa med dill. Servera den med smöret.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Recept för en hel midsommarmeny

En klassisk midsommarmeny med matjessill, färskpotatis och jordgubbstårta - fest med lite ny twist. Både lättlagat och supergott! Alla recept hittar du nedan: