Färsk salsa med koriander

Godaste salsan görs med färska tomater i säsong, färsk koriander och ordentligt med lime. Denna typ av färsk salsa är god till t ex nachos. Det är ingen idé att göra för stor mängd eftersom den är godast färsk men den håller fint i kylen 1–2 dagar.

Färsk salsa med koriander
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 250 g tomater
  • 1 jalapeñochili
  • 1 lime
  • 1 knippa koriander - liten
  • 1 krm salt
  • 1 liten rödlök

Tillbehör

  • nachos

Gör så här

  1. Skär tomaterna i bitar. Halvera chilin. Ta bort kärnor och innerväggar och skär chilin i bitar. Vill du ha riktigt stark smak av chilin låter du kärnorna vara med.  Halvera och pressa saften ur­ ­limen. 

  2. Lägg tomat, chili och limesaft i en mixerkanna tillsammans med koriander och salt. Mixa.

  3. Skala och skär löken i små tärningar. Häll salsan i en skål och blanda ner löken. Salsan ska vara ganska lös och såsig. Servera med nachos.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Så gör du enklaste tomatsåsen till en pizza Margherita eller Vesuvio:

Lägg några skållade och skalade färska tomater, några msk tomatpuré, lite olivolja, färsk eller torkad oregano, salt och svartpeppar i en mixerkanna – mixa, sedan klart!