Färsjärpar med katrinplommon och timjan
Fett: 30g
Protein: 33g
Kolhydrater: 53g
Recept på färsjärpar med katrinplommon och timjan, klassisk husmanskost. Byt ut färsen mot formbar vegofärs om du hellre vill äta grönt.
Ingredienser
-
500 g
nötfärs
-
800 g
potatis
-
1 kruka
timjan
-
1
ägg
-
100 g
katrinplommon
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
2,5 dl
matlagningsgrädde
-
2 msk
soja
- japansk
-
150 g
sockerärter
-
smör
-
salt
-
svartpeppar
- nymald
Gör så här
-
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka hälften av timjanen och blanda den med färs, ägg, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Forma färsen till avlånga järpar.
-
Strimla katrinplommonen. Skala och finhacka lök och vitlök.
-
Stek järparna runt om i 1 msk smör tills de fått fin färg. Ta upp dem på ett fat så länge. Fräs katrinplommon, lök och vitlök i 1 msk smör i stekpannan ca 3 min. Häll på grädden och tillsätt soja. Lägg järparna i såsen och låt puttra ca 5 min.
-
Koka sockerärterna i lättsaltat vatten ca 2 min.
-
Servera järparna med såsen, kokt, gärna pressad potatis, och sockerärter. Garnera med resterande timjan.