Färsbiffar med ugnsgrönsaker och krämig couscous

Färsbiffar med ugnsgrönsaker och krämig krassecouscous är god vardagsmat. Har du bara vanlig couscous hemma kan du servera dressingen vid sidan av i stället, annars kan det bli för kladdigt.

Petra Lindstrand
Färsbiffar med ugnsgrönsaker och krämig couscous
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 2,5 dl pärlcouscous - (Moghrabiah)
  • 2 knippor grön sparris - (à 250 g)
  • 500 g körsbärstomater - gärna olika färger
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,75 msk vitvinsvinäger
  • 1 ask smörgåskrasse
  • salt
  • svartpeppar - nymald
  • olivolja

Gör så här

  1.  Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Låt ånga av. Sätt ugnen på 225°.

  2. Blanda färsen med 4 msk vatten, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Forma färsen till åtta biffar. Pensla med ½ msk olja och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Grilla eller stek biffarna ca 3 min på varje sida.

  3. Ansa sparrisen. Halvera större tomater. Lägg tomater, sparris och hela vitlöksklyftor med skal i en ugnssäker form. Ringla över 1 ½ msk olja och krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.

  4. Ta vitlöksklyftorna ur formen och ta bort skalen. Mosa dem med en gaffel. Tillsätt yoghurt, 2 msk vatten, senap, vinäger, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Blanda krämen med couscousen. Klipp över krasse, ­spara lite till garnering.

  5. Servera biffarna med grönsaker och couscous. Strö över resterande krasse.

Vad tyckte du om receptet?