Fänkålsquinoa med blomkål, rödbetor, pistaschnötter och varmrökt lax

En matig och fräsch sallad som passar perfekt på en picknick, men också på buffébordet.
Anna Wendt
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 knippa rödbetor - (500 g)
  • 2 dl quinoa
  • 250 g blomkålsris
  • 1,5 tsk fänkålsfrön
  • 2 msk olivolja - + 0,5 dl
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 0,5 rödlök - liten
  • 0,5 dl pistaschnötter - skalade
  • 65 g sallad - blandad

Tillbehör

  • 400 g varmrökt lax

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa och skrubba rödbetorna. Skär dem i halvor eller klyftor beroende på hur stora de är. Lägg betorna i en ugnssäker form och blanda dem med 2 msk olja, flingsalt och peppar. 

  2. Rosta betorna mitt i ugnen 20–25 min tills de har mjuknat. Låt svalna.

  3. Koka quinoan i lättsaltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Blanda ner blomkålsriset när det återstår ca 1 minut av koktiden. Sätt på ett lock och låt stå 2–3 min så att blomkålen mjuknar. Låt ånga av.

  4. Mortla fänkålsfröna och blanda ner dem i quinoan. Tillsätt 1/2 msk olja. Skala och finhacka löken.

  5. Blanda rödbetor, fänkålsquinoa och lök i en skål eller bunke med lock om den ska tas med på picknick. Vänd ner pistaschnötter och sallad. Servera salladen med varmrökt lax och dill- och basilikasås, se recept.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!