Fänkålslimpa

De mustiga små limporna har kryddats med fänkål för god och tydlig smak. Baka ut degen till mindre limpor så är det enkelt att ta fram en i taget ur frysen.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Dag 1

  • 20 g jäst
  • 3 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 dl dinkelmjöl

Dag 2

  • 30 g jäst
  • 3 dl vatten - rumsvarmt
  • 1 dl brödsirap
  • 1,5 tsk salt
  • 2,25 dl rågmjöl
  • 10 - 11 dl vetemjöl
  • 2 tsk fänkålsfrön - stötta
  • 50 g smör - rumsvarmt

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat
  • 0,5 dl kaffe

Gör så här

  1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör tills jästen lösts upp. Rör ner dinkelmjöl. Täck bunken med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

  2.  Dag 2: Smula ner jästen i en stor bunke, gärna till en köksassistent. Tillsätt vatten och rör tills jästen lösts upp. Rör ner sirap och salt tillsammans med degen från dag 1. Tillsätt rågmjöl, vetemjöl och fänkålsfrön och arbeta ihop till en smidig deg. Dela smöret i mindre bitar och arbeta in det i degen. Låt degen jäsa täckt med plastfolie i ca 2 tim.

  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk, arbeta igenom och dela degen i 4 bitar. Forma dem till runda limpor och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

  4. Pensla bröden med uppvispat ägg som rörts ihop med kaffe. Grädda bröden mitt i ugnen i 5 min, pensla sedan bröden igen och grädda i ytterligare ca 25 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!