Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fänkåls- och dillaioli

Svenska, milda smaker. Överbliven aioli passar perfekt till exempel till grillad eller pocherad fisk. Aiolin håller upp till en vecka i kyl.

Petra Lindstrand
Fänkåls- och dillaioli
Fänkåls- och dillaioli
Fänkåls- och dillaioli
Foto: Helén Pe / Helén Pe/Expressen

Ingredienser

  • 1fänkålsstånd- litet (ca. 100 gram)
  • 1vitlöksklyfta- liten
  • 2äggulor
  • 2 tskdijonsenap
  • 22,5 dlrapsolja- neutral
  • 1 krukadill
  • 1 mskcitron- pressad
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar

Gör så här

  1. Ansa och skär fänkålen i små bitar. Koka den mjuk i cirka 3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl ner och låt rinna av.

  2. Skala och skiva vitlöken. Mixa fänkål och vitlök till en slät puré med mixerstav i en mixerskål.

  3. Tillsätt äggulor och senap och vispa därefter i olja, lite i taget till en tjock konsistens.

  4. Finhacka dillen. Rör i dill och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?