Falafel – gott grundrecept

Recept på falafel, små friterade kikärtsbollar från Mellanöstern. En god och populär vegetarisk rätt med både nyttiga och matiga ingredienser.
Allt om Mat
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 500 g kikärter - torkade
  • 1 liten gul lök
  • 1 kruka persilja - ca 30 g
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk spiskummin
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 msk bakpulver
  • 3 dl rapsolja - till fritering

Tillbehör

  • yoghurtsås
  • pitabröd
  • romansallad
  • tomatsallad
  • chilisås - stark
  • peperoni

Gör så här

  1. Lägg de torkade kikärterna i blöt i rikligt med kallt vatten. Ställ dem svalt ca 12 timmar. Låt kikärterna rinna av i ett durkslag.

    Foto: Per Ranung

  2. Mixa i en mat-beredare till en slät massa. Mixa snabbt ner finhackad lök, hackad persilja och pressad vitlök. Lägg över massan i en skål. Blanda i salt, peppar, spiskummin, bikarbonat och bakpulver. Låt vila ca 15 min.

    Foto: Per Ranung

  3. Forma små bollar av smeten.

    Foto: Per Ranung

  4. Häll upp olja i en kastrull med höga kanter. Värm oljan till 170°. Lägg i 4–5 bollar i taget i den heta oljan och fritera dem ca 3 min, tills de får fin färg runt om. Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på ett galler eller ett fat med hushållspapper.

    Foto: Per Ranung

  5. Servera falafeln nyfriterad med sås, pitabröd, tomatsallad, stark chilisås och peperoni. 

    Foto: Per Ranung

Foto: Per Ranung

Följ oss på Facebook för fler vegetariska recept: Allt om Mat Vego ❤️

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!