Tips! Genom att blötlägga russinen så bränns de inte i ugnen.
Underbara lussekatter
Pepparkaksdeg
Mjuk pepparkaka
Julens godaste knäck
Vörtbröd
Här hittar du fler klassiska julrecept:
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?
Lägg russinen i vatten.
Stöt saffranet med 1 msk socker. Lös upp jästen i lite av mjölken. Rör ihop saffran och jäst med resten av mjölken och blanda ner mjölet. Arbeta till en slät och klumpfri smet. Låt vila övertäckt ca 30 min.
Foto: Ulrika Pousette
Blanda ner mjöl, socker, ägg, salt och smöret i klickar i fördegen. Bearbeta degen kraftigt med degkrokar eller i maskin ca 5 min, till en smidig och blank deg. Låt vila övertäckt ca 30 min tills den jäst till dubbel storlek.
Foto: Ulrika Pousette
Låt vattnet rinna av väl från russinen. Hacka russinen och blanda med apelsinskal, smör och socker.
Foto: Ulrika Pousette
Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en platta, 40 x 40 cm. Bred fyllningen på degen och vik ihop på längden.
Foto: Ulrika Pousette
Skär degen i ca 2 cm breda remsor, à ca 70 g. Tvinna och forma till en lussebulle. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.
Foto: Ulrika Pousette
Grädda bullarna mitt i ugnen tills de fått gyllengul färg, 8–10 min. Pensla med ägg direkt när de kommer ut ur ugnen och strö eventuellt på mandel.
Foto: Ulrika Pousette
Låt svalna på plåten.
Foto: Ulrika Pousette
Gunilla von Heland, matredaktör: Min hybrid mellan vanlig bulle och lussekatt gör bullarna saftigare och lyxigare än en vanlig lussebulle. Är man konservativ kan degen, som är smidig och jäser bra, bakas ut till vanliga kusar.
Tips! Genom att blötlägga russinen så bränns de inte i ugnen.
Här hittar du fler klassiska julrecept: