Extra saftiga saffransbullar

De här lättbakade och goda saffransbullarna är extra saftiga och har en fruktig smak av apelsin. Blötlägg russinen, då bränns de inte i ugnen. Här görs en fördeg, så kallad raskdeg, som gör att degen jäser extra bra och bullarna får mer smak.
Foto: Ulrika Pousette

Fördeg

  • 2 pkt saffran - (à 1/2 g)
  • 1 msk strösocker
  • 50 g jäst - för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)

Steg 2

  • 10,5 dl vetemjöl - (630 g)
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 175 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 3 dl russin - gula
  • 100 g apelsinskal - syltade
  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl strösocker

Pensling

  • ägg

Garnering

  • mandel - flagad rostad, ev

Gör så här

  1. Lägg russinen i vatten.

  2. Stöt saffranet med 1 msk socker. Lös upp jästen i lite av mjölken. Rör ihop saffran och jäst med resten av mjölken och blanda ner mjölet. Arbeta till en slät och klumpfri smet. Låt vila övertäckt ca 30 min.

    Foto: Ulrika Pousette

  3. Blanda ner mjöl, socker, ägg, salt och smöret i klickar i fördegen. Bearbeta degen kraftigt med degkrokar eller i maskin ca 5 min, till en smidig och blank deg. Låt vila övertäckt ca 30 min tills den jäst till dubbel storlek.

    Foto: Ulrika Pousette

  4. Låt vattnet rinna av väl från russinen. Hacka russinen och blanda med apelsinskal, smör och socker.

    Foto: Ulrika Pousette

  5. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en platta, 40 x 40 cm. Bred fyllningen på degen och vik ihop på längden.

    Foto: Ulrika Pousette

  6. Skär degen i ca 2 cm breda remsor, à ca 70 g. Tvinna och forma till en lussebulle. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

    Foto: Ulrika Pousette

  7. Grädda bullarna mitt i ugnen tills de fått gyllengul färg, 8–10 min. Pensla med ägg direkt när de kommer ut ur ugnen och strö eventuellt på mandel.

    Foto: Ulrika Pousette

  8. Låt svalna på plåten.

    Foto: Ulrika Pousette

    Gunilla von Heland, matredaktör: Min hybrid mellan vanlig bulle och lussekatt gör bullarna saftigare och lyxigare än en vanlig lussebulle. Är man konservativ kan degen, som är smidig och jäser bra, bakas ut till vanliga kusar.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!