Eskil Erlandssons lingonmousse

Det här är en av jordbruksminister Eskil Erlandssons favoritdesserter.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g lingon - frysta
  • 2 dl strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm kanel - mald

lingongelé

  • 4 dl lingon - frysta
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 gelatinblad

Havreflarn (16 flarn)

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 msk sirap - ljus
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Mousse: Tina och mixa lingonen med sockret.  Passera dem genom en sil.

  2. Lägg gelainbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker.

  3. Värm lite av de passerade lingonen. Ta upp och smält gelatinbladen däri. Vänd ner resten av lingonpurén. Tillsätt kanel. Vänd ner lingonpurén i grädden. Fördela moussen i glas och täck med plastfolie. Ställ kallt att stelna ca 3 timmar.

  4. Gelé: Koka lingon, socker och vatten 1-2 min och mosa bären mot kastrullkanten. Häll blandningen genom ett kaffefilter och låt rinna av ca 1 timme. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Värm lite av saften. Ta upp och låt gelatinet smälta däri. Blanda med resten av saften. Häll den i en vattensköljd form eller islådor och låt stelna i kylen ca 4 timmar.

  5. Havreflarn: Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser till flarnen. Kavla ut degen så tunt som möjligt mellan två bakplåtspappersark. Ta ut rundlar med mått, ca 7 cm i diameter.  Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kakorna kallna plant.

  6. Servera moussen med en kub lingongelé och havreflarn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!