Saffranskaka med lingon - recept

En julkaka som man enkelt svänger ihop och toppar med lingon och nötter. Servera gärna kakan med en klick vispad grädde.
Mitt Kök
Saffranskaka med lingon - recept
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 g saffran
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl pistaschnötter utan skal - osaltade
  • 1,5 dl lingon - frysta
  • 75 g smör - kallt
  • 2 msk pärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.

  2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och saffran. Grovriv mandelmassan och vänd ner i mjölet med en gaffel. Vispa ner mjölblandningen i äggvispet. Bred ut smeten i formen.

  3. Grovhacka nötterna. Tryck ner lingonen lite i smeten. Hyvla över smör. Strö på nötter och pärlsocker.

  4. Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad i mitten.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök