Enkel bouillabaisse – recept

En riktig bouillabaisse är en komplicerad historia, det här är en enklare men minst lika god variant.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 600 g sejfilé
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 g saffran
  • 1 dl vitt vin - torrt
  • 1 l fiskbuljong
  • 0,5 purjolök

Musslor

  • 500 g blåmusslor
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 250 g räkor
  • baguette

Aioli

  • 1 dl majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta
  • cayennepeppar

Gör så här

  1. Skär fiskfilén i bitar. Salta och lägg på ett fat, låt dem ligga i cirka 20 minuter.

  2. Koka musslorna: Hacka schalottenlökarna, fräs dem i en stor gryta i 2 matskedar olivolja, tills de mjukat. Tillsätt 2 deciliter torrt vitt vin, salt och peppar. Koka upp på högsta värme. Lägg i musslorna och rör om. Koka under lock, cirka 5 minuter. Rör om någon gång under tiden. Släng de musslor som inte öppnat sig.

  3. Skala och hacka löken. Fräs den i en gryta med smör. Tillsätt tomatpuré och saffran och låt fräsa i 3 minuter. Späd med vitt vin och låt det koka in. Tillsätt ­­ fisk- buljong och låt soppan koka upp. Lägg ner fiskbitarna och skivad purjolök. Låt sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Blanda majonnäsen med riven vitlök och lite cayennepeppar till en aioli. En klick aioli smakar gott i soppan.

  5. Servera i djupa tallrikar med kokta musslor, skalade räkor, sprödvärmd baguette och aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling: Christina Asplund

Recept från Mitt kök