Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Engelsk fruktkaka

Recept på engelsk fruktkaka. Kakan blir bara bättre om den får ligga till sig. Packa i folie och förvara i kyl.
Allt om Mat
Engelsk fruktkaka
Engelsk fruktkaka
Engelsk fruktkaka
engelsk fruktkaka

Ingredienser

  • 150 g fikon - torkade
  • 3 msk konjak
  • 200 g smör - eller margarin
  • 3 dl farin - brun
  • 4 ägg
  • 1 dl russin
  • 15 cocktailbär - halverade röda
  • 0,5 tsk nejlikor
  • 1 krm muskotnöt - malen
  • 1 msk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 citron - rivet skal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.

  2. Smörj och bröa en brödform, ca 1 1/2 liter.

  3. Skär fikonen i grova strimlor eller tärningar. Lägg dem i en liten skål och häll över konjaken. Låt dem stå och dra ett par timmar.

  4. Rör matfettet och sockret pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning.

  5. Blanda i russin, cocktailbär, fikonen med sin konjak, kryddorna och citronskalet. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen.

  6. Grädda på galler i botten av ugnen 1 1/4–1 1/2 timme.

  7. Skär till ett täcke av vit marsipan. Se till att det är bredare än kakan så att det hänger ned lite på långsidorna. Färga två bitar marsipan i rött och grönt, forma sedan till järneksblad och -bär och placera ovanpå det vita täcket.

Vad tyckte du om receptet?