Enbärssill med gin

Här får enbär, silverlök, rosmarin eller dragon och en skvätt gin smaksätta sillen. Om man vill kan man tillsätta lite rivet citronskal i lagen.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 4 saltsillfiléer - urvattnade
  • 0,5 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 2 msk gin
  • 0,5 msk enbär - grovt stötta
  • 1 silverlök
  • 1 kvist rosmarin - eller 2 dragonar

Gör så här

  1. Salta ur saltsillfiléerna genom att skölja dem och sedan låta dem ligga i kallt vatten i cirka 1 dygn. Byt vatten 1–2 gånger under tiden.

  2. Skär sillen i 11⁄2–2 centimeter breda bitar eller lägg in hela léer.

  3. Rör ihop ättikspriten, strösocker och vatten. Rör tills allt strösocker lösts upp. Tillsätt gin och enbär.

  4. Skala och skiva silverlöken tunt med en mandolin.

  5. Varva sillen och löken i en glasburk. Häll på lagen. Lägg i rosmarinen eller dragonen. Sätt ett lock på burken och låt sillen dra i minst 4 timmar.

  6. Förvara sillen i kylen.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: Recept på sherrysill 

Recept från Mitt kök