Empanadasdeg

Empanadasdeg används för att baka empanandas. Mjölkfritt margarin gör att empanadasen blir laktosfria.

Mariana Ling
Empanadasdeg
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm gurkmeja - mald
  • 75 g delikatessmargarin - mjölkfritt eller smör
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och gurkmeja i en matberedare. Smält matfettet. Koka upp vattnet.

  2. Häll i det heta matfettet, lite i taget, medan maskinen arbetar.

  3. Häll i det varma vattnet i matberedaren medan maskinen arbetar. Det sista ska hällas i långsamt. Ibland kan det behövas lite extra vatten, ibland mindre. Arbeta degen ca 10 min tills den är slät och fastnar lätt på fingrarna.

  4. Lägg degen i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 8 timmar.

  5. Kavla ut degen, 1–1 1/2 mm tjock, på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Fyll med valfri fyllning, se recept.

Steg-för-stegbilder

  1. Kavla ut degen 1-1 1/2 mm tjock på mjölad arbetsbänk. Ta ut rundlar ur degen med ett mått, ca 12 cm i diameter.

    : Helén Pe

    empanada_1

  2. Dra bort överflödig deg. Knåda sedan ihop degen igen och använd till nästa degplatta.

    : Helén Pe

    empanada_2

  3. Fördela fyllningen mitt på rundlarna.

    : Helén Pe

    empanada_3

  4. Fukta kanten runt om med ett finger doppat i lite vatten, det gör att degen fäster ihop lättare. Vik degen över fyllningen så att en halvmåne bildas.

    : Helén Pe

    empanada_4

  5. Sätt ett finger i kanten på halvmånen och vik över en liten bit av degen. Fortsätt runt om kanten genom att trycka ihop och trycka över deg. Detta gör att fyllningen stannar kvar inne i empanandasen och det ger dem dessutom ett dekorativt utseende.

    : Helén Pe

    empanada_5

Vad tyckte du om receptet?