Empanadas med kyckling, ost, majs och chili

Empanadas är en sorts pirog, ordet betyder ”slå in i deg”. De kan fyllas med i princip vad som helst – här har vi valt kyckling, ost, majs och chili – och passar perfekt att ta med på picknick eller bilresa.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 5 dl vetemjöl - (300 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk torrjäst
  • 1 msk smör - smält
  • 1 ägg
  • 1 msk rapsolja
  • 1 - 1.5 dl vatten

Fyllning:

  • 1 schalottenlök
  • 2 salladslökar
  • 1 msk olivolja
  • 100 g kycklingfärs
  • 2 dl majs - avrunnen
  • 1 tsk grön chili - urkärnad, finhackad
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl ost - mild, riven
  • 1 msk koriander - hackad
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Pensling:

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt, socker och torrjäst. Tillsätt smör, ägg och olja. Värm vattnet till 40° och häll ner i degen. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

  2. Fyllning: Skala och finhacka löken. Ansa och strimla salladslöken. Fräs schalottenlöken i olja 2–3 min. Tillsätt kycklingfärsen och stek tills den är genomstekt. Blanda i majs och chili och stek ytterligare 2–3 min. Rör i grädde och ost tills osten har smält. Tillsätt salladslök och koriander. Krydda med salt och peppar. Låt svalna.

  3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp degen och knåda den smidig. Kavla ut tunt och stansa ut rundlar, ca 8 cm i diameter. Lägg på 1 msk fyllning. Pensla kanten med vatten och vik över degen så att det bildas en halvcirkel. Tryck till kanten med en gaffel. Lägg empanadas på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de är gyllenbruna. Serveras varma eller rumstempererade. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!