Efterrättspizza med äpplen och amaretto

Efterrättspizza med äpplen och amaretto är god som dessert. Svenska äpplen grillas på pizzan med muscovadosocker, amaretto och hasselnötter. Toppa med en rejäl klick vaniljglass.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 sats pizzadeg - <a href="https://alltommat.se/recept/pizzadeg/">se recept</a>
  • 2 msk olivolja
  • 2 äpplen
  • 1 dl hasselnötter
  • 2 dl muscovadosocker - ljust
  • 2 msk Amaretto (mandellikör)
  • 0,5 citron

Tillbehör

  • vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i åtta bitar och kavla ut dem till tunna pizzor. Pensla med olja. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Halvera nötterna.

  2. Lägg äpple och nötter på pizzorna. Strö på muscovadosockret. Droppa över amaretto och pressa på citronsaft.

  3. Grädda pizzorna  mitt i ugnen ca 12 min, tills de fått fin färg.

  4. Ta pizzorna ur ugnen. Lägg på en skopa vaniljglass och servera genast.

Recept av Johan Hedberg

Johans tips!

Till barnen i sällskapet bör man skippa amaretton. Det mesta av alkoholen dunstar vid tillagning, men smaken brukar inte vara så populär.

Andra saker som är goda på den här pizzan är färska victoriaplommon, rabarber och päron.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!