Dutch baby pancake – ugnspannkaka med blåbär

Dutch baby pancake är en tysk pannkaka som fluffar upp ordentligt i ugnen. Den går fort att göra, alla ingredienser läggs i en mixer och mixas samman. Använd gärna en stor eller flera mindre pannor som går in i ugnen, men tänk på att allt måste vara ugnståligt, t ex pannor av gjutjärn. Smeten räcker till 4 mindre pannkakor.

Petra Lindstrand
Dutch baby pancake – ugnspannkaka med blåbär
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • 1,5 msk smör

Tillbehör

  • 300 g blåbär - färska
  • florsocker
  • vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Ställ in stekpannan eller -pannorna i ugnen så att de blir riktigt varma.

  2. Lägg ägg, mjölk, mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en mixer eller matberedare och mixa till en klumpfri smet. Låt smeten stå och svälla i ca 15 min.

  3. Ta ut den heta stekpannan ur ugnen. Lägg smöret i pannan och låt det smälta runt. Häll i smeten. Ställ in pannan i ugnen och grädda tills pannkakan är fluffig och har fått fin färg i ca 10 min för en liten stekpanna, i ca 20 min för en stor.

  4. Strö blåbär över pannkakan och pudra över florsocker. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?