Dumplings med svamp och tofu

Dumplings med svamp och tofu är goda vegetariska dumplings. Svamp och salladskål är en vanlig fyllning i dumplings. Här har även tofu blandats ner för att göra dem extra matiga.

Dumplings med svamp och tofu
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 30 wontondegplattor - eller dumplingdegplattor
  • 100 g shiitakesvamp - färsk eller blötlagd
  • 100 g salladskål
  • 100 g vitkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g edamamebönor
  • 1 msk ingefära - riven
  • 2 msk soja - kinesisk
  • 1 msk risvinäger
  • 100 g tofu - fast

Till kokning

  • salladskålsblad - hela

Tillbehör

  • 1 tsk sesamfrön
  • tomatchutney - het, se recept
  • soja - kinesisk

Gör så här

  1. Skiva svampen. Finstrimla salladskål och vitkål. Bryn svampen i olja. Skala och pressa i vitlöken och tillsätt sal-ladskål och vitkål. Fräs ytterligare 3–5 min. Tillsätt edamamebönor, ingefära, soja och vinäger.

  2. Riv tofun på rivjärnets grövsta sida och blanda ner i kålfyllningen.

  3. Fyll degarken med 1 msk fyllning vardera. Fukta kanten med lite vatten och nyp ihop degen i små veck. Pressa bort luft innan de stängs helt. Lägg dem på ett bakplåtspapper pudrat med vetemjöl. Fortsätt tills alla är fyllda.

  4. Koka upp vatten i botten på en kastrull. Lägg några sallads-kålsblad i botten på en ånginsats av bambu eller metall. Lägg ner dumplings, så många som får plats utan att de stöter ihop. Ställ korgen i grytan och lägg på lock. Ånga ca 8 min.

  5. Servera med sesamfrön, het tomatchutney och soja.

Vad tyckte du om receptet?