Dumlekolasås

Här hyllar vi minnet av Dumleklubban (som precis slutat tillverkas) med en Dumlekolasås. Såsen håller sig bra i kylen om det nu skulle bli något över. Allra godast är den varm eller ljummen med vaniljglass och färska jordgubbar.

Dumlekolasås
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 12 Dumlekolor

Tillbehör:

  • vaniljglass
  • jordgubbar

Gör så här

  1.  Rör samman kakao, socker och vatten i en kastrull. Koka upp och sjud ca 5 min, rör då och då. Halvera kolorna på mitten.

  2. Lägg ner 5 kolabitar i såsen. Värm såsen på låg värme. Rör långsamt tills kolorna smälter. Upprepa med resterande kolor. Rör tills såsen blir helt slät. Såsen ska inte koka.

  3. Häll kolasåsen i en glasburk eller servera den direkt med vaniljglass och jordgubbar. Förvara såsen i burk med tättslutande lock. Den håller flera veckor i kyl. 

Gör så här

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?