Dubbelmarinerad lammfilé

Recept på dubbelmarinerad lammfilé. Här har vi använt lamminnerfilé, som är fantastiskt mör och fin. Självklart kan man även ta ytterfilé. Öka då grilltiden något.
Liselotte Forslin
Dubbelmarinerad lammfilé
Dubbelmarinerad lammfilé Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 900 g putsad lamminnerfilé
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Marinad 1:

  • 1 dl olivolja
  • 1 msk honung - flytande
  • 2 msk rosmarin - hackad

Marinad 2:

  • 0,5 citron
  • 1 dl olivolja
  • 6 rosmarinkvistar

Garnering:

  • rosmarinkvistar - några färska
  • citronskal - strimlat

Gör så här

  1. Lägg lammfiléerna i dubbla plastpåsar. Blanda och tillsätt marinad 1. Förslut påsen väl och låt ligga i kylen ca 4 timmar men gärna över natten. Vänd påsen några gånger under tiden.

Marinad 2:

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av det gula skalet och finstrimla det. Pressa ut 1 msk saft. Blanda citronskal, citronsaft, olja och rosmarin. 

Gör så här

  1. Klappa köttet torrt med hushållspapper. Grilla det runtom 4–5 min, beroende på hur varm grillen är. Krydda köttet med flingsalt och peppar. Lägg köttet på ett fat och häll över marinad 2.

Gör så här

  1. Skär köttet i tunna skivor lite på snedden. Lägg det på ett fat och ringla över marinaden. Garnera med rosmarin och citronskal. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!