Drottningkaka med kokos

Saftig sommarkaka med färska bär som passar utmärkt att ha på lut om oväntade gäster skulle dyka upp i sommarstugan. Tidsåtgång: ca 25 min + 1 timme för gräddning
Mitt Kök
Drottningkaka med kokos
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 citron - pressad saft
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,25 tsk bakpulver
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl kokosflingor
  • smör och kokosflingor - till formen

Fyllning

  • 3 dl blåbär - och hallon
  • 1 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform som rymmer cirka 1 1/2 liter och ströa den med kokosflingor.

  2. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i citronsaft och mjölet som blandats med bakpulver, vaniljsocker, salt och kokos.

  3. Klicka hälften av smeten i formen. Rulla bären i vetemjölet. Fördela bären i formen. Häll bort överflödigt mjöl från bären. Klicka på resten av smeten.

  4. Blanda försiktigt runt så att bären fördelas lite slarvigt, men behålls hela.

  5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt vila en stund innan kakan stjälps upp.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök