Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi

Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi är en riktig festgryta som dessutom är lättlagad. God, gräddig och smakrik.

Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi
Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi
Dragongryta med palsternacka, svamp och halloumi
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 g halloumiost
  • 250 g svamp - blandad, t ex portabello, champinjoner, kantareller
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 - 3 palsternackor
  • 1 msk rapsolja - + 1 msk
  • 1 msk smör
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 0,5 dl dragon - hackad
  • 1 - 2 tsk citronskal - rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • ris - eller grynblandning

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa och skär svampen i bitar. Skala och skär palsternackan i 2–3 cm stora bitar.

  2. Fräs svamp, lök och vitlök i 1 msk olja och smör i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt palsternackor och stek ytterligare 2–3 min. Häll på vin och låt sjuda ca 1 minut. Tillsätt grädde, buljongtärning, senap och dragon. Låt sjuda på låg värme tills palsternackan mjuknat. Smaka av med rivet citronskal och krydda med salt och peppar.

  3. Skär halloumiosten i strimlor. Stek dem i 1 msk olja tills de fått en fin yta. Vänd ner osten i grytan och servera med ris eller grynblandning.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Anna Wendt