Dinkelbröd i form

Recept på dinkelbröd i form. Lättbakat och luftigt bröd som bakas i form. Kan bakas i förväg och frysas. Gott att rosta.
Recept på dinkelbröd i form.
Recept på dinkelbröd i form. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 4 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - (ca 240 g) + 1/2 dl till utbakning

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en degbunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung och salt. 

  2. Arbeta in först dinkelmjölet och sedan vetemjölet (Manitoba Cream). Arbeta degen kraftigt med maskin ca 5 min eller för hand ca 10 min. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.

  3. Ta upp degen på lätt mjölad -arbetsbänk. Knåda den lätt och forma ett avlångt, lite vridet bröd. Lägg det i en avlång form, ca 1 -liter, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Skåra brödet lätt med en vass kniv. Ställ in det i undre delen av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten i bottnen av ugnen och stäng snabbt luckan. Grädda ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda ytterligare ca 20 min. Ta brödet ur formen och låt det svalna på galler. 

Recept av Charlotte Jenkinson och Cecilia Lundin

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!