Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Dinkelbröd i form

Recept på dinkelbröd i form. Lättbakat och luftigt bröd som bakas i form. Kan bakas i förväg och frysas. Gott att rosta.

Dinkelbröd i form
Dinkelbröd i form
Dinkelbröd i form
Recept på dinkelbröd i form. Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2,5 dl dinkelmjöl fullkorn
  • 4 dl Manitoba Cream (vetemjöl) - (ca 240 g) + 1/2 dl till utbakning

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Finfördela jästen i en degbunke och rör ut den i vattnet. Tillsätt honung och salt. 

  2. Arbeta in först dinkelmjölet och sedan vetemjölet (Manitoba Cream). Arbeta degen kraftigt med maskin ca 5 min eller för hand ca 10 min. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.

  3. Ta upp degen på lätt mjölad -arbetsbänk. Knåda den lätt och forma ett avlångt, lite vridet bröd. Lägg det i en avlång form, ca 1 -liter, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Skåra brödet lätt med en vass kniv. Ställ in det i undre delen av ugnen. Släng in ca 1 dl vatten i bottnen av ugnen och stäng snabbt luckan. Grädda ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200° och grädda ytterligare ca 20 min. Ta brödet ur formen och låt det svalna på galler. 

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Charlotte Jenkinson och Cecilia Lundin