Dillpicklad gurka

Dillpicklad gurka från Polen har många likheter med den svenska saltgurkan men istället för ättika är det vinäger i lagen.

Gurkan får rejäl smak av dill och vitlök och är ett perfekt tillbehör till burgaren. 

Dillpicklad gurka
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 12 västeråsgurkor - eller smågurkor
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 dillkronor - eller 8–9 dillkvistar
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk kummin - hel
  • 1 tsk senapsfrön - gula
  • 2 lagerblad

Lag

  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 12 dl vatten
  • 3 msk salt

Gör så här

  1. Skrubba gurkorna och skär bort stjälkfästet om det finns kvar. Lägg gurkorna i isvatten ca 1 timme, det gör dem krispigare.

  2.  Skala vitlöksklyftorna och krossa dem lätt. Lägg vitlök, korianderfrön, kummin och lagerblad i en väl rengjord burk. Varva gurkor och dill i burken.

  3. Koka upp vinäger, vatten och salt i en kastrull och låt sjuda ca 5 min. Häll den heta lagen över gurkorna och sätt på locket direkt. Låt svalna och förvara sedan i kylen. Låt stå ca 1 vecka före servering.

Vad tyckte du om receptet?