Dillmarinerad rotfruktssallad med kantareller

Smakrik och matig sallad. De söta rotfrukterna passar perfekt med de salta kräftorna och osten och kantarellerna är trevliga smakbrytare.

Petra Lindstrand
Dillmarinerad rotfruktssallad med kantareller
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 700 g morötter
  • 600 g gulbeta
  • 300 g palsternacka
  • 3 knipplök - eller röd/gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 150 g kantareller - färska eller frysta
  • 2 msk smör

Dressing

  • 0,5 kruka dill
  • 0,5 msk senap - grov
  • 1 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 krm salt

Garnering

  • 50 g västerbottensost
  • dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter, gulbeta och palsternacka och skär i bitar. Ansa och skär löken i grova bitar. Lägg allt på en plåt och blanda om med olja, 2 tsk flingsalt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i cirka

    35 minuter till fin färg.

  2. Dressing: Repa och finhacka dillen. Vispa samman senap, citron och socker. Vispa i olja tills den tjocknar. Vispa i dill och krydda med salt.

  3. Vänd ihop dressingen med de ljumma rotfrukterna och lägg upp på ett stort fat.

  4. Stek kantarellerna gyllenbruna i smör i panna. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Bryt små bitar av osten.

  5. Strö kantareller och ost över salladen. Garnera med dill.

Vad tyckte du om receptet?