Dillmarinerad rotfruktssallad med kantareller
Smakrik och matig sallad. De söta rotfrukterna passar perfekt med de salta kräftorna och osten och kantarellerna är trevliga smakbrytare.
Ingredienser
-
700 g
morötter
-
600 g
gulbeta
-
300 g
palsternacka
-
3
knipplök
- eller röd/gul lök
-
3 msk
olivolja
-
2 tsk
flingsalt
-
1 tsk
flingsalt
-
2 krm
nymald svartpeppar
-
150 g
kantareller
- färska eller frysta
-
2 msk
smör
Dressing
-
0,5 kruka
dill
-
0,5 msk
senap
- grov
-
1 msk
citron
- pressad
-
0,5 tsk
strösocker
-
0,5 dl
olivolja
-
2 krm
salt
Garnering
-
50 g
västerbottensost
-
dill
Gör så här
-
Sätt ugnen på 225 grader. Skala morötter, gulbeta och palsternacka och skär i bitar. Ansa och skär löken i grova bitar. Lägg allt på en plåt och blanda om med olja, 2 tsk flingsalt och peppar. Rosta i mitten av ugnen i cirka
35 minuter till fin färg.
-
Dressing: Repa och finhacka dillen. Vispa samman senap, citron och socker. Vispa i olja tills den tjocknar. Vispa i dill och krydda med salt.
-
Vänd ihop dressingen med de ljumma rotfrukterna och lägg upp på ett stort fat.
-
Stek kantarellerna gyllenbruna i smör i panna. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Bryt små bitar av osten.
-
Strö kantareller och ost över salladen. Garnera med dill.