Dill- och citronknäcke

Dill- och citronknäcke är ett sprött knäckebröd med finstämd smak av dill och citron som är gott till sillen eller rökt lax.
Moa Brink
Susanna Söderman
Foto: Per Ranung

Fördeg/raskdeg

  • 2,5 dl mjölk - rumsvarm
  • 2,5 dl durumvetemjöl - (150 g)
  • 15 g jäst
  • 1 tsk dill - torkad

Bortgörning

  • 1 citron
  • 4 dl vetemjöl - (240 g)
  • 0,5 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm hjorthornssalt - (2,5 g)

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 2 - 3 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Fördeg: Blanda ihop fördegen och låt den jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 15 min.

  2. Bortgörning: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda rester­ande ingredienser i fördegen och arbeta till en smidig deg, ca 10 min i maskin. Låt vila övertäckt ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 250°. Dela degen i fyra bitar och kavla ut varje bit så tunt som möjligt. Kavla därefter med kruskavel eller nagga tätt. Sporra varje platta i bitar, ca 5 x 8 cm, och lägg dem på ­plåtar med bakplåtspapper. Spraya eller pensla bröden med vatten och strö flingsalt över.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 7 min. Låt kallna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!