Piroger – deg och fyllning

Mellanmål, lunch eller utflyktsmat - piroger är den optimala färdiglagade rätten att ha redo i frysen. Fyll dem med traditionell köttfärsröra, eller gör en vegetarisk variant med spenat och svamp.
Allt om Mat
Piroger – deg och fyllning

Deg till piroger

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 13 dl vetemjöl - (780 g)

Till pensling

  • 1 ägg - uppvispat

Fylling: Köttfärs

  • 400 g köttfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter - 100g
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk chili
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl vatten

Fyllning: Vegetarisk

  • 3 st potatisar - mjölig sort
  • 300 g champinjoner
  • 1 st gul lök - stor
  • 1 msk rapsolja
  • 2 - 3 dl vatten
  • 2 dl linser - gula eller röda
  • 2 - 3 msk mango chutney - bengal
  • 1 tsk salt
  • 200 g spenat

Piroger

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll den ljumma blandningen över jästen. Rör tills jästen smält. Tillsätt salt och socker.

  2. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg som inte kletar. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsbänk. Dela den i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12cm i diameter. 

    Foto: Lina Eriksson

  3. Fyllning: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs färsen på hög värme ca 3 min. Tillsätt lök, vitlök, morötter, kryddor och salt. Sänk temperaturen något och stek alltihop under omrörning ca 5 min.

  4. Blanda ner tomatpuré och vatten och låt köttfärsröran puttra på låg värme ca 10 min. Låt den kallna innan den läggs i pirogerna.

  5. Lägg ca 3 msk fyllning på ena halvan av rundeln.

    Foto: Lina Eriksson

  6. Vik över den andra halvan och tryck ihop kanten med en gaffel. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper.

    Foto: Lina Eriksson

  7. Sätt ugnen på 225 grader. När ugnen är varm, pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. 

    Foto: Lina Eriksson

  8. Tips! Perfekt att ha färdiga piroger i frysen. Bara att värma i ugnen, 225 grader cirka 10 minuter.

Vad tyckte du om receptet?