Danska wienerfrallor

Recept på danska wienerfrallor. Den här onyttiga men ack så goda frallan har funnits med mig sedan barnsben. När jag var liten och med familjen på semester i Danmark så handlade jag och min pappa Håkan dessa frallor. Redan efter första tuggan var jag såld.
Hilda Kirkhoff
Foto: Frida Wismar

Ingredienser

 • 35 g jäst - (3/4 paket)
 • 2,5 dl mjölk - kall 3%
 • 1 msk honung - flytande
 • 25 g smör - rumsvarmt
 • 1 ägg
 • 0,5 tsk salt
 • 9 dl vetemjöl
 • 350 g smör - kallt till kavling

Topping

 • 2 ägg - uppvispade
 • vallmofrön - blå

Gör så här

 1. Smula ner jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör om tills jästen har lösts upp.

 2. Tillsätt honung, smör, ägg och salt.

 3. Häll i ¾ av mjölet och arbeta degen, gärna i en köksassistent. Arbeta ner det resterande mjölet lite i taget under omrörning. Arbeta sedan degen i 5–10 minuter.

 4. Lägg upp degen på ett lätt mjölat bakbord och platta till den med handen. Plasta in och låt den vila i frysen i 30 minuter.

 5. Skiva under tiden det kalla smöret i 1 1/2 cm tjocka skivor och lägg i en rektangel på ena halvan av ett bakplåtspapper. Vik över den andra halvan av pappret och kavla försiktigt ut till en 1 cm tjock platta. Lägg smöret i kylen medan du väntar på degen.

 6. Kavla ut degen till en rektangel. Lägg smörplattan på ena halvan och vik över degen. Vik in kanterna. Kavla ut degen till en rektangulär platta igen och vik ditt första treslag, plasta och lägg i kylen i 30 minuter.

 7. Kavla ut degen till en rektangel, vik ett treslag, plasta och lägg i kylen i 30 minuter.

 8. Kavla ut och vik ett tredje treslag.

 9. Kavla degen till en ½ cm tjock rektangel. Dela rektangeln på längden. Pensla med uppvispat ägg. Vik ett fyrslag på längden på vardera degplatta. Pensla med ägg innan du viker degen sista gången.

 10. Skär varje längd i nio lika stora bitar. Forma i handen så att skarven hamnar på undersidan.

 11. Lägg frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med blå vallmofrön.

 12. Jäs i rumstemperatur i 1 1/2–2 timmar. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12–15 minuter på 225 grader (varmluftsugn). Låt svalna på galler under bakduk.

 13. Recept ur Hilda Kirkhoffs bok "Hildas drömmar & andra bullar"(Bonnier Fakta)

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!