Croissanter

Låt detta bak ta tid så hinner degen jäsa mellan kavlingarna och croissanterna blir luftiga och fina.

Croissanter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl strösocker
  • 7,5 dl vetemjöl special - (450 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 200 g smör

Pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Deg: Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta ihop en smidig deg. Pensla degen och skålens kanter med olja. Täck med plastfolie och låt degen jäsa på sval plats ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en rektangel, ca 20 x 40 cm. Platta ut smöret ca 15 x 20 cm på ett smörgåspapper.

    Foto: Per Ranung

    Croissant recept bild

  3. Vänd ner smöret mitt på den utkavlade degen och dra bort papperet.

    Foto: Per Ranung

    Crossiant deg

  4. Vik degkanterna in mot mitten över smöret och vik på mitten så att det blir som en platt rulle. Lägg den i kylen ca 30 min.

    Foto: Per Ranung

    Croissant bild recept

  5. Ta ut degen. Kavla den med lätta tag till ca 20 x 40 cm. Vik ihop igen till en platt rulle. Lägg i kylen 20-30 min. Upprepa 4 gånger.

    Foto: Per Ranung

    Croissant 9

  6. om du saknar en sådan).

    Foto: Per Ranung

    Croissant recept ny

  7. Rulla ihop varje trekant. Böj dem till halvmånar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa täckta med en fuktig handduk ca 1 timme.

    Foto: Per Ranung

    Croissant recept

  8. Sätt ugnen på 200°. Pensla croissanterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

    Foto: Per Ranung

    Croissant ny

Vad tyckte du om receptet?