Crispy fish-burgare med rödkålsslaw och guacamole

Crispy fish-burgare med rödkålsslaw och guacamole är en krispig och knaprig hamburgare. Det är viktigt att mixa färsen  hastigt, ca 1/2 minut, för att burgaren inte ska bli seg.

Anna Wendt
Crispy fish-burgare med rödkålsslaw och guacamole
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 400 g vit fiskfilé - t ex torsk
  • 0,5 citron
  • 1 ägg
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1,5 dl panko - (japanskt ströbröd)

Semitorkade tomater

  • 200 g körsbärstomater

Rödkålsslaw

  • 300 g rödkål
  • 0,5 rödlök - liten
  • 1 dl crème fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 2 msk koriander - finhackad
  • 1 msk ingefära - färskriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Guacamole

  • 2 avokador
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 0,5 lime
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • hamburgerbröd
  • ärtskott

Gör så här

  1. Semitorkade tomater: Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Torka mitt i ugnen ca 1 timme, tills saften torkat in.

  2. Rödkålsslaw: Skala löken. Finstrimla kål och lök, gärna på mandolin eller med osthyvel. Blanda strimlorna med övriga ingredienser. Krydda med salt och peppar.

  3. Guacamole: Halvera och kärna ur avokadon. Skala och riv i vitlöken. Skölj limen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda limeskal och limesaft med avokadon och krydda med salt och peppar.

  4. Fiskburgare: Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Skär fisken i mindre bitar. Mixa fisken hastigt till färs i en matberedare. Tillsätt citronskal, ägg, chiliflakes, salt och peppar. Forma färsen till fyra burgare.

  5. Vänd burgarna i panko och grilla dem 3–4 min på varje sida, tills de fått fin färg och är genomgrillade.

  6. Lägg burgarna i hamburgerbröd med guacamole, rödkålsslaw och torkade tomater. Toppa med ärtskott.

Vad tyckte du om receptet?