Crème brûlée med kardemumma

En traditionell brûlée smaksatt med kardemumma och vanilj blir bästa tillbehöret till rabarbern.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 tsk kardemummakärnor - hela
  • 5 äggulor
  • 4 msk råsocker

Garnering

  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg ner både stång och frön i kastrullen tillsammans med kardemummakärnorna.

  2. Koka upp gräddmjölken med kryddorna och låt svalna. Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa ihop gräddmjölken med äggblandningen och låt dra i kylen ca 6 timmar.

  3. Sätt ugnen på 125º.

  4. Sila bort kardemumma och vaniljstång från smeten. Häll upp i små ugnssäkra formar. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Crèmen ska vara krämig men inte rinnig när den är färdig. Den stelnar till när den svalnat.Förvara formarna i kylen tills det är dags för servering.

  5. Strö socker på brûléerna och bränn till ett gyllenbrunt lock med gasbrännare.

    Foto: Agneta Thorsèn

    Så här tjusigt kan de tredelade desserten serveras när rabarberpajen gräddas i portionsformar. Recept till de andra två desserterna hittar ni nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!