Klassisk crème brûlée

Bäst resultat på den knäckiga karamellytan får man om man bränner två gånger. Strö ett jämnt lager med socker på ytan, bränn av och upprepa ytterligare en gång.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1,25 dl strösocker

Att strö över

  • 1 dl råsocker - eller strösocker

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden. Lägg vaniljstång och frön i en kastrull, häll på grädde och mjölk, värm den tills den är ljummen.

  2. Vispa äggulor och socker tills sockret smält. Häll äggsmeten i grädden. Bäst resultat får man om smeten står i kylen över natten, då blir bruléen extra krämig och fin.

  3. Sätt ugnen på 100 grader.

  4. Häll upp smeten i sex ugnsfasta runda formar. Grädda i ugnen i 45–50 minuter, de är färdiga när bruléen stannat.

  5. Låt svalna och låt formarna stå i kylen i ett par timmar.

  6. Strö över råsocker och bränn av med brännare.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök