Crema catalana med stjärnanis

Den här desserten bör du förbereda dagen före. Bränn av sockret precis före servering.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk - (3 %)
  • 4 stjärnanis
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 1 apelsin - rivet skal
  • 1 citron - rivet skal
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena) - majsstärkelse
  • 2 msk råsocker

Gör så här

  1. Koka upp grädde och mjölk och sjud på svag värme ca 5 min.

  2. Mortla eller mixa stjärnanisen mycket fint tillsammans med lite av strösockret. Vispa samman resten av sockret och äggulor. Tillsätt stjärnanissockret, citrusskal, majsstärkelsen och ½ dl av gräddmjölken. Vispa ca 1 minut. Tillsätt resten av mjölken och häll sedan tillbaka i kastrullen.

  3. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen börjar tjockna. Vispa krämen ljummen i ett kallt vattenbad. Sila den.

  4. Häll smeten i portionsformar à ca 1 1/2 dl.  Täck med plastfolie och låt stå i kylskåp ca 6 timmar. Strö råsocker jämnt över formarna och bränn av med en gasolbrännare, eller högt upp i ugnen på 250° grill, tills sockret karamelliserats. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!