Crawfish étouffée

Crawfish étouffée är en populär traditionell rätt du hittar i Louisiana och New Orleans. Här vänds kräftorna ner i en tomatsås med lök, cajunkrydda och tabasco.
Elisabeth Johansson
Foto: Joel Wåreus
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • smör - till stekning
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl chunky salsa
  • 1 - 2 dl vatten
  • 1 tsk cajunkrydda
  • tabasco - några droppar
  • 400 g kräftstjärtar i lake
  • salt
  • svartpeppar - malen

Tillbehör

  • 1 gul lök
  • 1 orange paprika
  • smör - till stekning
  • 8 dl ris - kokt,långkornigt ris eller råris
  • 8 havskräftor - eller vanliga kräftor
  • oregano

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs löken i smör, tillsätt vitlöken när löken börjar mjukna.

  2. Pudra över mjölet och häll i tomatsåsen och vattnet. Rör i cajunkryddan och tabasco. Koka upp såsen och vänd i kräftstjärtarna. Smaka av med salt och peppar.

  3. Servering: Skala och skär löken i klyftor, kärna ur och skär paprikan i bitar. Fräs löken och paprikan i smör.

  4. Lägg upp ris i botten på ett uppläggningsfat eller en ugnsform. Lägg på lök och paprika och häll på såsen. Lägg på havskräftorna och oregano.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök