Coq au vin – recept på klassisk fransk gryta

Smakrik gryta från Bourgogne som kan tillagas med både kött och fågel. Det är vanligt att man använder lokalt vin för att ge rätten karaktär. Servera med baguette!

Här använder vi kyckling men i originalreceptet ska det vara tupp.

Elisabeth Johansson
Coq au vin – recept på klassisk fransk gryta
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 gårdskyckling
  • 1 l rött vin
  • 1 morot
  • 2 lagerblad
  • 200 g rökt sidfläsk
  • 400 g champinjoner
  • 1 tsk strösocker
  • 400 g lökar - små knippe lök eller steklökar
  • 0,5 msk majsstärkelse (Maizena)
  • salt
  • svartpeppar
  • färska örter - till exempel
  • timjan och rosmarin
  • olivolja - till stekning

Gör så här

  1. Stycka upp kycklingen i bitar, lår, bröst och vingar. Lägg bitarna i en gryta. Slå på 9 dl av vinet.

  2. Skala och skiva morötterna. Lägg i skivorna och lagerbladen i grytan. Koka upp och låt grytan sjuda långsamt i 1–1 ½ timme, tills kycklingen är genomkokt.

  3. Tärna och stek fläsket, låt det rinna av på en bit hushållspapper. Spara fettet från fläsket, dela och stek champinjonerna i fettet. Häll på rödvinet som är kvar och strösocker och glasera champinjonerna genom att låta dem sjuda ett par minuter i vinet så att de blir glansiga och fina.

  4. Skala och stek smålökarna i olivolja. Lägg i fläsket, champinjonerna och lökarna i grytan. Koka upp och rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och red av grytan med majsstärkelsen.

  5. Smaka av med salt och peppar. Strö över färska örter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök