Coq au vin blanc
Recept på coq au vin blanc med rostad vitkålspuré och friterade timjankvistar. En mustig och god kycklinggryta som känns lyxig med den rostade vitkålspurén till.
Ingredienser
-
2
majskycklingfiléer
- med skinn, (à 350 g)
-
1 msk
rapsolja
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
-
100 g
rökt fläsk
-
250 g
schalottenlök
-
150 g
champinjoner
- små
-
3 dl
vitt vin
- torrt
-
1 msk
konc kycklingfond
-
1 msk
japansk soja
-
2 tsk
majsstärkelse (Maizena)
Vitkålspuré
-
1 kg
vitkål
-
4
potatisar
- (ca 350 g)
-
2 dl
crème fraiche
-
1 tsk
salt
-
1 krm
cayennepeppar
Friterad timjan
-
1 kruka
timjan
-
2 dl
rapsolja
Tillbehör
-
salladssorter
- blandade t ex mâche-, rosé- och rödbetsskott
Gör så här
-
Vitkålspuré: Sätt ugnen på 250°. Ansa och skär vitkålen i grova bitar. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg vitkål och potatis på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen tills kål och potatis är mjuka och har fått fin färg, ca 35 min. Rör om ett par gånger under tiden.
-
Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat.
-
Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg.
-
Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp.
-
Friterade timjankvistar: Skär av timjankvistarna. Hetta upp oljan i en kastrull till 180°. Fritera timjanen hastigt tills den är krispig.
-
Mixa kål och potatis slätt med mixerstav. Tillsätt crème fraiche och mixa ytterligare ca 1 minut. Krydda med salt och peppar.
-
Toppa kycklingen med friterad timjan. Servera med vitkålspuré och sallad.