Tips! Laxen är god både varm och kall.
Confiterad lax med primörcoleslaw
Tid i ugn:
Aktiv tid c:a 20 minuter
Recept på confiterad lax. Laxen blir otroligt saftig när den sakta kokas i olja. Det går åt en del olja till den här rätten, använd gärna en så ”tajt” form du kan hitta till laxen så går det åt mindre mängd. Oljan kan efter användning silas genom ett kaffefilter och användas att steka fisk i.
Ingredienser
-
600 g
laxfilé
- färsk, av mittbit, MSC-märkt
-
3 - 4 dl
olivolja
-
1 kruka
dill
-
1 msk
flingsalt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Coleswal
-
350 g
vitkål
- gärna sommarkål
-
1
fänkålsstånd
-
1 knippa
rädisor
-
100 g
färsk lök
-
2 msk
citron
- pressad
-
0,5 tsk
salt
Dressing
-
2 dl
grekisk yoghurt
-
0,5 dl
majonnäs
-
0,5 msk
dijonsenap
-
0,5 tsk
salt
-
2 krm
nymald svartpeppar
Gör så här
-
Sätt ugnen på 75°. Lägg laxen i en mindre form med höga kanter och med ett bakplåtspapper i botten. Häll olja över laxen och sätt in en termometer i laxens tjockaste del. Tillaga i mitten av ugnen till 51 grader innertemperatur, i 1–1 ½ timme. Låt laxen svalna i oljan.
-
Repa och hacka dillen. Ta laxen ur oljan och torka av den på ytan med hushållspapper. Krydda med flingsalt och peppar. Strö över dillen.
-
Coleslaw: Ansa och finstrimla kål, fänkål, rädisor och lök. Blanda grönsakerna med citronsaft och salt. Krama blandningen med händerna. Låt stå i cirka 10 minuter.
-
Dressing: Rör ihop yoghurt, majonnäs och senap. Krydda med salt och peppar.