Confiterad lax med primörcoleslaw

Recept på confiterad lax. Laxen blir otroligt saftig när den sakta kokas i olja. Det går åt en del olja till den här rätten, använd gärna en så ”tajt” form du kan hitta till laxen så går det åt mindre mängd. Oljan kan efter användning silas genom ett kaffefilter och användas att steka fisk i.

Petra Lindstrand
Confiterad lax med primörcoleslaw
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 g laxfilé - färsk, av mittbit, MSC-märkt
  • 3 - 4 dl olivolja
  • 1 kruka dill
  • 1 msk flingsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Coleswal

  • 350 g vitkål - gärna sommarkål
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 knippa rädisor
  • 100 g färsk lök
  • 2 msk citron - pressad
  • 0,5 tsk salt

Dressing

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 75°. Lägg laxen i en mindre form med höga kanter och med ett bakplåtspapper i botten. Häll olja över laxen och sätt in en termometer i laxens tjockaste del. Tillaga i mitten av ugnen till 51 grader innertemperatur, i 1–1 ½ timme. Låt laxen svalna i oljan.

  2. Repa och hacka dillen. Ta laxen ur oljan och torka av den på ytan med hushållspapper. Krydda med flingsalt och peppar. Strö över dillen.

  3. Coleslaw: Ansa och finstrimla kål, fänkål, rädisor och lök. Blanda grönsakerna med citronsaft och salt. Krama blandningen med händerna. Låt stå i cirka 10 minuter.

  4. Dressing: Rör ihop yoghurt, majonnäs och senap. Krydda med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! Laxen är god både varm och kall.