Cobb salad

Cobb salad är en typisk amerikansk sallad där ingredienserna som består av kyckling, roquefortost, tomat, bacon, ägg och avokado läggs var för sig på en salladsbädd och sen serveras med Ranch Dressing. Namnet kommer från en restaurangägare som hette Cobb, som sent en kväll slängde ihop rester till en sallad.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Cobb salad
Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 300 g kycklingfilé
  • 1 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 1 huvudsallad
  • 0,5 romansallad
  • 3 ägg - hårkokta
  • 2 avokador
  • 200 g körsbärstomater
  • 100 g roquefortost
  • 2 msk gräslök - finhackad

Dressing

  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,75 dl rödvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk citron - pressad
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk worcestersås
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Koka kycklingen i vatten med buljongtärningar tills den är genomkokt. Låt kallna i buljongen. Ta upp kyckling och skär den i kuber. Låt stå kallt tills servering.

  2. Dressing: Skala och pressa vitlöken. Rör ihop alla ingredienser.

  3. Stek baconet krispigt och låt det rinna av på hushållspapper. Smula baconet i mindre bitar. Grovhacka de båda salladssorterna. Skala och skär äggen i klyftor. Kärna ur och skär avokadon i kuber. Halvera körsbärstomater. Smula osten.

  4. Lägg salladen på ett stort fat. Lägg sedan kyckling, avokado, tomat, ägg och osten var för sig i rader. Toppa med gräslök. Servera med dressingen vid sidan om. 

Gör så här

  1. Om du vill förbereda kan kyckling och dressing göras dagen före servering.

Vad tyckte du om receptet?