Clementinsorbet - serveras med kattungor och Drambuie

Clementinsorbet som serveras med kattungor och Drambuie är en fruktig dessert.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl clementin - pressad (ca 6 clementiner)
  • 0,75 dl citron - pressad
  • 1 msk Drambuie - (örtlikör)

Kattungor, ca 20 kakor

  • 50 g smör - rumsvarmt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 äggvitor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 citron

Gör så här

  1. Kattungor: Sätt ugnen på 200°. Skär smöret i bitar. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Rör i lite i taget av äggvitan. Sikta mjölet och vänd ner i smeten. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i smeten.

  2. Lägg smeten i en spritspåse med rund tyll och spritsa ut längder, 6–7 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt kakorna svalna på plåten innan de lossas och sedan får kallna.

  3. Sorbet: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp socker, vatten och glykos. Ta kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinbladet och smält det i den varma sockerlagen. Häll i clementin- och citronsaft. Låt kallna. Frys blandningen i glassmaskin.

  4. Fördela sorbeten i frostade glas och häll på Drambuie. Servera kattungorna till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!