Recept: Jonas Cramby
Claypot rice
Marinering: 1 timme
Aktiv tid c:a 45 minuter
Claypot rice är en kinesisk risrätt. I avdelningen knaprigt ris är det få rätter som slår den kantonesiska klassikern claypot rice där ris kokas i en lergryta över glödande kol tillsammans med toppingen vilket ger en djup buljongig smak och en himmelsk knaprig, sojakaramelliserad risbotten.
Ingredienser
-
4 dl
ris
- rundkornigt
-
4 dl
vatten
-
400 g
kycklinglårfilé
- med skinn
-
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
1 tsk
shaoxingvin
- sake eller torr sherry
-
1 tsk
soja
- kinesisk
-
1 tsk
rapsolja
-
1 tsk
strösocker
-
1 tsk
salt
-
1 bit
ingefära
- (ca 5 cm)
-
4
salladslökar
-
2
bok choi
-
1 msk
sesamolja
Sås
-
3 msk
soja
- ljus
-
2 msk
soja
- mörk
-
1 msk
fisksås
- asiatisk
-
1 msk
strösocker
Gör så här
-
Skölj riset tills vattnet är klart och lägg det sedan i 4 dl vatten i en claypot ca 1 timme.
-
Rör ihop majsstärkelse, vin, soja, olja, socker och salt. Gnid in blandningen i kycklingen. Skala och finstrimla ingefäran. Ansa och strimla salladslöken. Strö ingefära och salladslök över kycklingen. Låt stå i kylen fram till tillagningen.
-
Sås: Rör ihop ingredienserna.
-
Häll kol i ena halvan av grillen och tänd på. Ställ claypoten på ett galler direkt över den halva av grillen med kolen under. Lägg kycklingen på riset när det kokat upp och lägg på locket. Låt koka ca 5 min.
-
Ställ över claypoten på den halva av grillen utan kol under och sätt locket på grillen. Tillaga på indirekt värme ca 25 min. Skär bok choy i halvor.
-
Lyft försiktigt upp claypoten och ta bort gallret. Ställ claypoten direkt på glöden, ta av locket och häll på såsen jämnt runtom. Ringla över sesamolja. Lägg bok choyen i kanterna. Sätt tillbaka locket och låt stå i kolen tills riset blivit riktigt knaprigt, ca 2 min.
-
Ta gryta från grillen och låt stå ca 5 min. Lyft av locket och servera.