Citronsill med fläder och mynta

Riktiga midsommarsmaker med fläder, mynta och citron i en och samma sill. Snabbgjord men eftersom vi använder inläggningssill så behöver sillen stå till sig i kylen i 2 dygn. Så det gäller att komma ihåg att börja i tid.

Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Citronsill med fläder och mynta
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 2 förp inläggningssill - (à 420 g)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl konc flädersaft
  • 8 svartpepparkorn
  • 5 salladslökar
  • 1 citron
  • 8 myntakvistar

Garnering

  • mynta
  • fläderblommor

Gör så här

  1. Koka upp vatten, ättika, socker, flädersaft och pepparkorn tills sockret lösts upp. Låt lagen kallna.

  2. Skölj sillen och låt den rinna av. Skär den i ca 1 cm sneda bitar. Ansa och skiva salladslöken. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär den i skivor. Varva sill, salladslök, citron och mynta i en burk. Häll på lagen. Låt sillen dra i kylen 2 dygn.

  3. Garnera med myntakvistar och fläderblommor vid servering.

Vad tyckte du om receptet?