Citronsemifreddo med limoncello och marinerade jordgubbar

Citronsemifreddo med limoncello och marinerade jordgubbar är en snabblagad efterrätt som kan förberedas flera dagar innan festen om man vill. Limoncellon ger lite djup åt smakerna men kan bytas ut saften från en extra citron. Marinera jordgubbarna 7–8 timmar före servering, men blanda ner myntan allra sist så att den inte tappar färgen.  
Johanna Westman
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1 citron
  • 4 ägg
  • 1 dl strösocker - + 0,5 dl
  • 4 dl vispgrädde
  • 0,5 dl limoncello (citronlikör) - citronlikör

Marinerade jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 1 citron
  • 0,5 kruka mynta
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 3 msk saft. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med 1 dl socker i en bunke. Vispa grädden och vänd ner i äggpöset. Blanda ner limoncello samt citronskal och citronsaft. Vispa 1/2 dl socker med äggvitorna till ett fast skum. Vänd ner vitorna i smeten.

  2. Häll smeten i form som rymmer ca 1 1/2 liter. Vill du kunna stjälpa upp semifreddon på ett fat kan formen kläs med plastfolie först. Frys semifreddon ca 4 timmar eller över natten.

  3. Jordgubbar: Snoppa jordgubbarna och skär dem i fjärdedelar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Finhacka myntan. Blanda jordgubbarna med citronskal, mynta och socker. Låt stå i kylen ca 30 min före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!