Citronpotatis (batata hara)

Den här potatisen blir godast friterad, men det går också bra att steka den i 3 msk raps­olja och sedan blanda den med kryddorna.
Citronpotatis (batata hara)
Citronpotatis (batata hara) Foto: Magnus Skoglöf

Ingredienser

  • 500 g mjölig potatis - t ex King Edward
  • 0,5 l rapsolja - till fritering
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 citron
  • 1 kruka koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt

Gör så här

  1. Skala och dela potatisen i grova bitar. Lägg dem i en skål med kallt vatten 5 min för att dra urt överflödig stärkelse. Lägg i durkslag och torka av med hushållspapper eller handduk.

  2. Värm oljan till 160–180° i en kastrull med höga kanter. Prova gärna med en bit bröd, som blir gyllenbrunt när oljan är tillräckligt varm.

  3. Fritera potatisen i två omgångar tills den blir gyllene. Ta upp potatisen med en hålslev och låt den rinna av på hushållspapper.

  4. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut 2 msk saft i en stor skål. Hacka koriandern. Blanda citronsaft och -skal med pressad vitlök, koriander, paprikapulver och 1 tsk salt.

  5. Tillsätt potatisen och vänd runt. Garnera med  några kvistar koriander och eventuellt några citronklyftor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!